Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Nitrofurantoin

Nitrofurantoin

Primjena Nitrofurantoina u liječenju infekcija mokraćnog sustava

Nitrofurantoin je antibiotik koji se primarno koristi u liječenju i prevenciji infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava, posebice onih koje uzrokuju bakterije osjetljive na njegovu aktivnu tvar. Njegova efikasnost je najviše izražena u liječenju akutnih nekompliciranih infekcija mokraćnog mjehura, poput cistitisa, gdje djeluje baktericidno i bakteriostatski, ovisno o koncentraciji lijeka i vrsti uzročnika infekcije.

Lijek se može propisati odraslim osobama i djeci, s obzirom na dozu prilagođenu težini i dobi pacijenta. Uobičajena praksa je kratkotrajna terapija, koja obično traje oko 5 do 7 dana, no u nekim slučajevima, poput prevencije ponovljenih infekcija, može se koristiti i kao dugotrajna profilaksa u manjim dozama.

Nitrofurantoin je posebno koristan jer njegov učinak ostaje ograničen na mokraćne puteve, s minimalnom apsorpcijom u ostatak tijela, što smanjuje rizik od širenja otpornosti među bakterijama i nuspojava koje bi mogle utjecati na druge organe.

Važno je napomenuti da upotreba ovog lijeka zahtijeva određene prethodne provjere, poput funkcije bubrega, budući da je ispravan rad bubrega ključan za učinkovito izlučivanje lijeka. Također, njegova primjena nije preporučljiva u trudnoći, posebno u posljednjem tromjesečju, te tijekom dojenja, jer može imati neželjene učinke na fetus ili novorođenče. Učinkovitost lijeka može se pratiti putem kliničkih simptoma, kao i laboratorijskih testova urina, gdje se potvrđuje smanjenje ili nestanak bakterija koje su uzrokovale infekciju.

Mogući nuspojave i kontraindikacije pri uzimanju Nitrofurantoina

Unatoč svojoj učinkovitosti u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava, Nitrofurantoin može izazvati niz nuspojava kod nekih pacijenata. Tipične nuspojave uključuju gastrointestinalne smetnje kao što su mučnina, povraćanje ili dijareja, koje su često prolazne prirode i mogu se smanjiti uzimanjem lijeka uz obrok ili mlijeko. Nadalje, neki pacijenti mogu iskusiti alergijske reakcije, poput osipa, svrbeža ili rijetko, anafilaktički šok, što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Posebnu pozornost treba obratiti na rijetke, ali ozbiljne nuspojave koje uključuju intersticijski pneumonitis, hepatotoksičnost ili perifernu neuropatiju, osobito kod dugotrajne upotrebe. Ozbiljni pulmonalni simptomi poput kašlja, bolova u prsima ili poteškoća s disanjem, kao i neuobičajeni umor ili žutica, zahtijevaju neposredno prekidanje terapije i konzultacije s liječnikom.

Kontraindikacije za primjenu Nitrofurantoina uključuju tešku bubrežnu insuficijenciju, jer narušena funkcija bubrega ometa eliminaciju lijeka i može dovesti do njegove akumulacije u organizmu. Također, nije preporučljiv za pacijente s prethodnom poviješću bolesti jetre ili pluća, kao i za one koji pokazuju preosjetljivost na lijek. Trudnice, posebno u posljednjem trimestru trudnoće, i dojilje trebaju izbjegavati ovaj lijek zbog potencijalnog rizika za dijete. Prije početka terapije, važno je detaljno razgovarati o postojećim medicinskim stanjima i povijesti bolesti s liječnikom, kako bi se procijenila moguća rizika i osiguralo sigurno liječenje.

Interakcije Nitrofurantoina s drugim lijekovima i supstancama

Kada se razmatra upotreba Nitrofurantoina, važno je uzeti u obzir moguće interakcije s drugim lijekovima. Konkretno, istodobna primjena lijekova koji mogu izazvati umanjenje bubrežne funkcije ili koji se izlučuju putem bubrega treba biti pažljivo nadzirana. Primjerice, antiacidi koji sadrže magnezijev trisilikat mogu smanjiti apsorpciju Nitrofurantoina, što umanjuje njegovu terapeutsku učinkovitost. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom o svim lijekovima i dodacima prehrani koje pacijent uzima.

Također, treba izbjegavati istodobnu primjenu s lijekovima koji posjeduju nefrotoksične učinke, jer to može pojačati potencijalnu štetu za bubrege.

Probenecid i sulfinpirazon, lijekovi koji se koriste za liječenje gihta, mogu usporiti izlučivanje Nitrofurantoina iz tijela, što dovodi do povećanja njegovih koncentracija u krvnoj plazmi i potencijalno povećava rizik od toksičnih učinaka.

Interakcija s kinolonima, drugom skupinom antibiotika, može biti dvojaka – dok neki izvori sugeriraju mogućnost antagonizma, tj. smanjenja učinka jednog ili oba lijeka, drugi izvori ne nalaze značajne kliničke dokaze za takvu interakciju. Ipak, oprez je nužan i svaka kombinacija terapija treba biti pod nadzorom liječnika.

Pacijenti koji koriste lijekove za snižavanje pH mokraće trebaju biti svjesni da takav kemijski pomak može umanjiti antibakterijsku aktivnost Nitrofurantoina, jer optimalna učinkovitost ovog antibiotika se postiže u urinu neutralnog do blago kiselog pH. U kliničkoj praksi, važno je uspostaviti jasnu komunikaciju između pacijenata i zdravstvenih djelatnika kako bi se osiguralo da se sve interakcije između lijekova pažljivo razmotre prije započinjanja liječenja Nitrofurantoinom.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: