Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Clopidogrel

Clopidogrel

Mehanizam djelovanja Clopidogrela

Mehanizam djelovanja Clopidogrela temelji se na njegovoj sposobnosti inhibicije agregacije trombocita, što je ključno u prevenciji tromboemboličkih događaja. Clopidogrel je prolijek, što znači da se njegova aktivna forma ostvaruje metabolizmom u jetri. Aktivni metabolit inhibira enzim adenozin difosfat (ADP) P2Y12 receptor na površini trombocita. Ovaj receptor igra važnu ulogu u procesu agregacije trombocita, koji je ključan za formiranje krvnih ugrušaka.

Blokadom P2Y12 receptora, Clopidogrel sprečava vezanje ADP-a, što rezultira smanjenjem aktivacije glikoproteina GPIIb/IIIa na površini trombocita.

GPIIb/IIIa kompleks je neophodan za međusobno povezivanje trombocita pomoću fibrinogena i von Willebrandovog faktora, što dovodi do stvaranja tromba. Stoga, blokiranjem ovog mehanizma, ovaj lijek smanjuje vjerojatnost i veličinu ugruška, time smanjujući rizik od arterijskih tromboemboličkih događaja poput srčanog ili moždanog udara.

Treba napomenuti da se puni antiagregacijski učinak postiže nakon nekoliko dana kontinuirane uporabe, a terapijski efekt može biti kompromitiran u pacijenata s određenim genetskim varijacijama koje utječu na metabolizam lijeka. Zbog toga je ponekad potrebno prilagoditi doziranje ili izabrati alternativni antiagregacijski lijek kako bi se postigao optimalan terapijski učinak. S obzirom na to da mehanizam djelovanja Clopidogrela uvelike ovisi o njegovoj biotransformaciji, važno je tijekom liječenja pratiti i potencijalne interakcije s drugim lijekovima koji mogu utjecati na enzime jetre odgovorne za njegov metabolizam.

Klinička primjena i indikacije za Clopidogrel

Klinička primjena Clopidogrela odnosi se prvenstveno na sprječavanje kardiovaskularnih događaja kod pacijenata koji su pod rizikom od aterotrombotičkih komplikacija. Lijek se najčešće koristi u prevenciji sekundarnih događaja kod pacijenata koji su pretrpjeli akutni koronarni sindrom, bilo da je riječ o nestabilnoj angini pektoris ili infarktu miokarda, s ili bez ST-elevacije. Također, Clopidogrel je standardna terapija nakon ugradnje koronarnih stentova, gdje se primjenjuje kako bi se smanjio rizik od stent tromboze, značajnog komplikacije koja može dovesti do akutnog zatvaranja stenta.

Osim toga, koristi se kod pacijenata koji su doživjeli moždani udar ili imaju perifernu arterijsku bolest, kao i kod onih s fibrilacijom atrija gdje postoji kontraindikacija za antikoagulantnu terapiju.

Clopidogrel je alternativa aspirinu za pacijente koji su alergični ili imaju nepodnošljive nuspojave na aspirin, nudeći drugačiju terapijsku opciju.

U praksi, ovaj lijek se često koristi u kombinaciji s aspirinom, u terapiji poznatoj kao dualna antiagregacijska terapija (DAPT), koja pruža snažniju prevenciju protiv tromboze, ali također povećava rizik od krvarenja. Dužina primjene DAPT-a zavisi od individualne procjene koristi i rizika za svakog pacijenta, vrste stenta koji je ugrađen, kao i od konkretne kliničke situacije.

Važno je naglasiti da odluke o početku, trajanju i doziranju liječenja Clopidogrelom trebaju biti bazirane na temeljitoj kliničkoj evaluaciji, uključujući procjenu rizika od tromboze i krvarenja, kao i pridržavanju smjernica koje su usvojene u kardiološkoj praksi. Klinička istraživanja su pokazala da je ovaj lijek značajno smanjio stopu kardiovaskularnih događaja u ovim populacijama pacijenata, potvrđujući njegovu vrijednost u suvremenoj kardiološkoj terapiji.

Moguće nuspojave i interakcije lijeka Clopidogrel

Moguće nuspojave povezane s terapijom Clopidogrelom su raznovrsne, ali jedna od najznačajnijih je rizik od krvarenja, s obzirom na njegovu primarnu funkciju sprječavanja agregacije trombocita. Pacijenti mogu doživjeti krvarenje iz različitih dijelova tijela, uključujući gastrointestinalno krvarenje, koje može biti i životno ugrožavajuće. Osim toga, postoji mogućnost pojačanog krvarenja tijekom operativnih zahvata ili ozljeda, stoga je presudno informirati zdravstvene djelatnike o uporabi Clopidogrela prije bilo kakve kirurške intervencije.

Ostale nuspojave uključuju, ali nisu ograničene na, dispeptičke simptome, glavobolju, vrtoglavicu, zatvor ili proljev, i rijetke alergijske reakcije koje se mogu manifestirati osipom ili svrbežom. Manje uobičajene, ali ozbiljne nuspojave mogu uključivati trombocitopeniju, neutropeniju i, u rijetkim slučajevima, trombotičku trombocitopeničnu purpuru (TTP), koja zahtijeva hitno medicinsko zbrinjavanje.

Interakcije lijeka Clopidogrel s drugim lijekovima također mogu imati klinički značajne posljedice.

Posebno treba biti oprezan kod korištenja drugih lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja, kao što su antikoagulansi (npr. varfarin) ili nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Također, inhibitori protonske pumpe koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih simptoma mogu smanjiti efikasnost Clopidogrela putem interakcije s enzimima koji su odgovorni za njegovu aktivaciju. Zbog toga je od iznimne važnosti da se liječnik obavijesti o svim lijekovima koje pacijent uzima prije propisivanja Clopidogrela.

Upravljanje nuspojavama i interakcijama zahtijeva pažljivo praćenje pacijenata, prilagodbu doziranja ili, u nekim slučajevima, promjenu terapijskog režima. Važno je da se pacijente adekvatno educira o potencijalnim rizicima i da se ohrabri da odmah prijave bilo koju neuobičajenu simptomatologiju ili promjene u svom zdravstvenom stanju.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: