Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Furosemid

Furosemid

Mehanizam djelovanja Furosemida na bubrege

Furosemid je diuretik petlje, tj. lijek koji izaziva diurezu, odnosno povećano izlučivanje mokraće. Svoje djelovanje ostvaruje inhibicijom Na+-K+-2Cl- kotransportera u uzlaznom dijelu Henleove petlje u bubrezima. Ovaj transporter je zaslužan za reapsorpciju natrija, kalija i klorida iz mokraće natrag u krvotok.

Blokiranjem ovog transportnog mehanizma, Furosemid sprečava povratnu apsorpciju navedenih iona, što dovodi do povećanja osmolaliteta urina i posljedično većeg izlučivanja vode.

Osim toga, zadržavanje iona u lumenu nefrona dovodi do povećanja osmotskog pritiska unutar nefrona, što ometa pasivnu reapsorpciju vode, dodatno potencirajući diuretski učinak lijeka. Kao rezultat, dolazi do smanjenja volumena cirkulirajuće krvi, što može dovesti do sniženja krvnog tlaka i olakšanja opterećenja na srce. Ovaj učinak čini ovaj diuretik korisnim u stanjima poput hipertenzije, zatajenja srca i drugih stanja praćenih zadržavanjem tekućine.

Važno je istaknuti da pojačano izlučivanje urina može prouzročiti dehidraciju i poremećaje u ravnoteži elektrolita, stoga je bitno nadzirati rad bubrega i koncentraciju elektrolita u krvi tijekom terapije diureticima. Također, zbog njegovog snažnog diuretskog učinka, ovaj lijek se često koristi u hitnim medicinskim situacijama, kao što je akutno plućno edem, gdje je potrebno brzo ukloniti višak tekućine iz organizma.

Primjena Furosemida u liječenju edema

Primjena Furosemida u kliničkoj praksi osobito je značajna u liječenju različitih vrsta edema, koji su često posljedica kongestivnog zatajenja srca, bolesti jetre ili bubrega. Edemi se karakteriziraju nakupljanjem tekućine u intersticijskom tkivu, uzrokujući otekline, najčešće u nogama, plućima ili abdominalnoj regiji. Furosemid djeluje tako da ubrzava izlučivanje te viška tekućine, pridonoseći time smanjenju volumena edema i ublažavanju simptoma povezanih s natečenošću.

Kada se koristi za liječenje oticanja, doza ovog diuretičkog lijeka se određuje individualno, ovisno o stupnju i vrsti otoka, kao i o reakciji pacijenta na terapiju.

U slučaju plućnog edema, brza intravenska primjena može biti neophodna kako bi se hitno smanjila akumulacija tekućine u plućima i olakšalo disanje. Kod edema uzrokovanih kongestivnim zatajenjem srca, ovaj diuretik može pomoći u smanjenju opterećenja srca i poboljšanju simptoma poput dispneje i umora.

Važno je naglasiti da dugotrajna terapija ovim diuretičkim lijekom zahtijeva redovito praćenje stanja pacijenta, uključujući nadzor elektrolitskog statusa i funkcije bubrega, kako bi se spriječile potencijalne komplikacije. Posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima s komorbiditetima, kao što su hipertenzija i dijabetes, gdje je regulacija tekućine i elektrolita ključna za stabilizaciju općeg stanja. Upravo iz tog razloga, ovaj diuretik predstavlja ključnu komponentu terapijskog pristupa u liječenju stanja popraćenih oticanjem, omogućujući kontrolu simptoma i poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Moguće nuspojave i interakcije Furosemida s drugim lijekovima

Unatoč svojoj širokoj primjeni i učinkovitosti, Furosemid može prouzročiti niz nuspojava i interagirati s drugim lijekovima, što zahtijeva pažljivo praćenje i upravljanje od strane zdravstvenih stručnjaka. Među najčešćim nuspojavama koje ovaj diuretik može izazvati su elektrolitski disbalansi, poput hipokalemije (niska razina kalija u krvi), hiponatremije (niska razina natrija u krvi), kao i dehidracija uslijed pojačanog izlučivanja tekućine.

Osim toga, Furosemid može utjecati na razinu kalcija i magnezija u organizmu, povećavajući rizik od osteoporoze i srčanih aritmija kod dugotrajne upotrebe. Prisutnost nuspojava kao što su vrtoglavica, glavobolja, mučnina i gastrointestinalni problemi zahtijeva klinički nadzor i, u nekim slučajevima, prilagodbu terapije ili prestanak upotrebe lijeka.

Što se tiče interakcija s drugim lijekovima, ovaj diuretik može pojačati učinke antihipertenziva, što može dovesti do prekomjernog snižavanja krvnog tlaka.

Također, istodobna upotreba s lijekovima koji također mogu izazvati hipokalemiju, poput kortikosteroida ili drugih diuretika, povećava rizik od ozbiljnih elektrolitskih poremećaja. Interakcija s lijekovima poput digoksina može biti pogubna zbog osjetljivosti digoksina na promjene razine kalija u krvi. Također, litij, koji se koristi za liječenje bipolarnog poremećaja, može se nakupljati u tijelu kada se koristi u kombinaciji s lijekom za diurezu, povećavajući rizik od toksičnih učinaka.

Zbog ovih potencijalnih rizika, važno je da pacijenti informiraju svoje liječnike o svim lijekovima koje koriste prije započinjanja liječenja ovim diuretikom. Redovito praćenje funkcije bubrega, razina elektrolita i krvnog tlaka, kao i prilagodba doza, ključni su za osiguravanje sigurnog i učinkovitog korištenja ovog lijeka.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: