Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Amoksicilin

Amoksicilin

Upotreba Amoksicilina u liječenju bakterijskih infekcija

Amoksicilin je širokospektralni antibiotik iz skupine penicilina koji je učinkovit protiv velikog broja bakterijskih infekcija. Koristi se za liječenje raznovrsnih infekcija izazvanih bakterijama koje su osjetljive na ovaj antibiotik, uključujući infekcije donjeg dišnog sustava poput pneumonia (upala pluća), infekcije uha, nosa i grla kao što su otitis media (upala srednjeg uha), sinusitis i tonzilitis (upala krajnika). Također, efikasan je kod infekcija urinarnog trakta, određenih spolno prenosivih infekcija, kao i kod kožnih infekcija i infekcija mekih tkiva.

Jedna od glavnih prednosti ovog antibiotika je njegova sposobnost brze absorpcije u gastrointestinalnom traktu, što omogućava njegovo oralno davanje.

Dodatno, amoksicilin se može koristiti u kombinaciji s klavulanskom kiselinom koja pomaže u borbi protiv bakterija koje proizvode beta-laktamazu, enzim koji inače deaktivira penicilinske antibiotike. Ovaj pristup proširuje spektar djelovanja amoksicilina i povećava njegovu efikasnost protiv otpornijih sojeva bakterija.

Liječenje amoksicilinom treba započeti tek nakon što liječnik utvrdi osjetljivost bakterija na ovaj antibiotik, primjenjujući odgovarajuću dijagnostičku metodu. Pritom je važno strogo slijediti upute o doziranju i trajanju terapije kako bi se spriječio razvoj rezistencije bakterija i kako bi se osiguralo potpuno iskorjenjivanje infekcije. Također, važno je naglasiti da amoksicilin, kao i svi antibiotici, nije učinkovit protiv virusnih infekcija, te ga stoga ne treba koristiti za liječenje bolesti kao što su prehlada ili gripa koje su uzrokovane virusima.

Moguće nuspojave i interakcije Amoksicilina s drugim lijekovima

Iako je amoksicilin općenito dobro podnošljiv antibiotik, postoje moguće nuspojave koje se mogu javiti tijekom njegove uporabe. Među češćim nuspojavama nalaze se gastrointestinalni problemi kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Neki pacijenti mogu iskusiti i alergijske reakcije koje se mogu manifestirati u obliku osipa, svrbeža ili, u rijetkim slučajevima, težih reakcija poput anafilaktičkog šoka. Ukoliko pacijent razvije bilo kakve znakove alergijske reakcije, potrebno je odmah prekinuti terapiju amoksicilinom i potražiti medicinsku pomoć.

Osim toga, dugotrajna upotreba ovog antibiotika može dovesti do superinfekcije, odnosno prekomjernog razvoja neosjetljivih mikroorganizama, uključujući gljivice poput Candida.

To može rezultirati sekundarnim infekcijama koje zahtijevaju dodatno liječenje.

Kada je riječ o interakcijama s drugim lijekovima, amoksicilin može pojačati antikoagulantni učinak lijekova poput varfarina, što povećava rizik od krvarenja. Također, njegova istodobna upotreba s oralnim kontraceptivima može umanjiti njihovu učinkovitost, što zahtijeva dodatne mjere kontracepcije tijekom terapije antibioticima.

Liječnici obično savjetuju oprez prilikom primjene amoksicilina s metotreksatom, jer to može povećati toksičnost potonjeg. Osim toga, upotreba ovog antibiotika u kombinaciji s alopurinolom može povećati rizik od razvoja kožnog osipa. Uvijek je preporučljivo informirati zdravstvenog djelatnika o svim lijekovima i dodacima prehrani koje pacijent uzima kako bi se izbjegle potencijalno štetne interakcije.

Amoksicilin u pedijatriji: Doziranje i posebne mjere opreza

Amoksicilin se često koristi u pedijatrijskoj praksi zbog svoje široke primjene i općenito dobre podnošljivosti kod djece. U pedijatriji, doziranje amoksicilina mora biti pažljivo prilagođeno prema težini i dobi djeteta, a također treba uzeti u obzir i ozbiljnost infekcije. Uobičajeno se doziranje temelji na miligramima po kilogramu tjelesne težine djeteta, podijeljeno u nekoliko dnevnih doza.

Prilikom propisivanja amoksicilina, posebna pažnja se posvećuje pravilnoj primjeni, kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost i minimizirale potencijalne nuspojave. Roditelji ili skrbnici trebaju biti educirani o važnosti pridržavanja točnog rasporeda doziranja i ne smiju prekinuti terapiju prije vremena, čak i ako dođe do vidljivog poboljšanja, kako bi se izbjegla recidiva infekcije i razvoj otpornosti bakterija.

Posebne mjere opreza pri uporabi amoksicilina uključuju praćenje dječje reakcije na lijek, posebno zbog mogućnosti alergijskih reakcija.

Ako dijete razvije simptome kao što su osip, otežano disanje ili oticanje lica i jezika, potrebno je odmah obavijestiti liječnika. Osim toga, roditelji trebaju biti svjesni da antibiotici, uključujući amoksicilin, mogu izazvati proljev ili promjene u crijevnoj flori, što može biti posebno osjetljivo kod male djece.

Amoksicilin se također može propisati u suspenziji, koja je prikladnija za mlađu djecu i bebe. Lijek treba čuvati na sigurnom mjestu, izvan dohvata djece, a bilo kakve promjene u doziranju ili trajanju terapije trebaju se provoditi isključivo uz konzultaciju s pedijatrom. S obzirom na važnost pravilnog pristupa liječenju antibiotika kod djece, pedijatrijska primjena amoksicilina zahtijeva odgovoran pristup i strogo pridržavanje medicinskih uputa.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: