Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Acetazolamid

Acetazolamid

Acetazolamid kao diuretik: Primjena i mehanizam djelovanja

Acetazolamid predstavlja lijek koji pripada skupini inhibitora karboanhidraze i koristi se kao diuretik, odnosno sredstvo za poticanje izlučivanja mokraće. Osnovni mehanizam djelovanja ovog lijeka temelji se na inhibiciji enzima karboanhidraze, koji je važan za procese reapsorpcije bikarbonata u bubrežnim tubulima. Kao rezultat, dolazi do povećanog izlučivanja natrija, kalija, bikarbonata i vode u urinu, što dovodi do diuretskog učinka.

Taj učinak je koristan u liječenju raznih stanja, poput edema uzrokovanih zatajivanjem srca, ciroze jetre ili nefrotskog sindroma.

Također, acetazolamid se primjenjuje i kod liječenja metaboličkih alkaloza, jer potiče izlučivanje bikarbonata i tako omogućuje korekciju pH ravnoteže u tijelu.

Osim toga, ovaj diuretik se može koristiti i u situacijama kada je potrebno smanjiti intraokularni tlak, što je posebno relevantno za pacijente s glaukomom, ali o tome će biti više riječi u podnaslovu posvećenom toj tematici.

Važno je napomenuti da, iako efikasan, ovaj lijek nije diuretik prve linije te se obično koristi kada standardni diuretici, kao što su tiazidi ili petlje diuretici, nisu dovoljno učinkoviti ili su kontraindicirani. Njegova primjena mora biti pažljivo nadgledana, s obzirom na potencijalne neželjene efekte i interakcije s drugim lijekovima.

U kliničkoj praksi, doziranje acetazolamida je individualno i prilagođava se prema specifičnim potrebama i stanju pacijenta. Liječnik će uzeti u obzir razne faktore, uključujući težinu simptoma, prisutnost pridruženih bolesti i odgovor pacijenta na liječenje, kako bi odredio optimalnu dozu i trajanje terapije.

Liječenje glaukoma s Acetazolamidom: Učinkovitost i doziranje

Kada govorimo o primjeni acetazolamida u okviru oftalmologije, on zauzima značajno mjesto u liječenju glaukoma, posebice kod akutnih oblika ovog stanja. Glaukom je bolest oka koja se karakterizira povećanim intraokularnim tlakom, što može dovesti do oštećenja optičkog živca i kao krajnji ishod do gubitka vida. Mehanizam djelovanja acetazolamida u terapiji glaukoma temelji se na smanjenju proizvodnje intraokularne tekućine u ciliarnom tijelu oka, što posljedično dovodi do sniženja intraokularnog tlaka.

Učinkovitost acetazolamida kao terapijske opcije za glaukom potvrđena je brojnim studijama.

Pritom se lijek može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antiglaukomskim lijekovima, ovisno o težini stanja i odgovoru pacijenta na liječenje. Specifično doziranje acetazolamida za liječenje glaukoma ovisi o nizu faktora, uključujući stupanj povišenja očnog tlaka i općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

Uobičajeno je da liječenje počinje s nižim dozama kako bi se omogućilo praćenje mogućih nuspojava, kao što su metabolička acidoza, hipokalemija i poremećaji elektrolita, te se doza postepeno prilagođava. Precizna doza i shema terapije moraju biti individualizirani, što zahtijeva redovitu kontrolu i komunikaciju s oftalmologom.

Potrebno je istaknuti da, iako je acetazolamid efikasan u liječenju glaukoma, kao i svaki lijek, ima i potencijalne nuspojave koje mogu uključivati, među ostalim, umor, parestezije (osjećaj “trnjenja” u ekstremitetima) i gastrointestinalne smetnje. Zbog toga je važno da pacijenti budu pod nadzorom liječnika tijekom terapije kako bi se osiguralo da koristi od upotrebe lijeka nadmašuju bilo kakve rizike.

Acetazolamid u prevenciji visinske bolesti: Kako i kada ga koristiti

Acetazolamid je također prepoznat kao korisno sredstvo u prevenciji i liječenju visinske bolesti, stanja koje može zahvatiti pojedince koji se brzo penju na visoke nadmorske visine. Visinska bolest ili akutska planinska bolest nastaje kao odgovor tijela na smanjeni parcijalni tlak kisika na velikim visinama, što može rezultirati simptomima kao što su glavobolja, mučnina, umor i poremećaji spavanja.

Primjena acetazolamida u ovom kontekstu temelji se na njegovoj sposobnosti da alkalinizira krv, čime se stimulira disanje i povećava unos kisika, što može pomoći tijelu da se prilagodi smanjenim razinama kisika u okolini. Kao rezultat, acetazolamid se često koristi kao preventivna mjera za one koji planiraju brzo uspon na velike visine, s ciljem smanjivanja rizika od razvoja visinske bolesti.

Preporučljivo je započeti s uzimanjem acetazolamida 24 do 48 sati prije uspona i nastaviti s primjenom dok se ne ostane na željenoj visini ili dok se tijelo potpuno ne prilagodi.

Doziranje se kreće u rasponu koji je specifičan ovisno o individualnim faktorima, poput težine osobe i visine na koju se penje, a odluku o točnoj dozi donosi liječnik.

Važno je imati na umu da lijek koji se koristi za sprječavanje simptoma povezanih s visinskom bolešću nije zamjena za postupno prilagođavanje visini, što je glavna strategija u prevenciji visinske bolesti. Također, ne bi se trebao koristiti kao sredstvo za tretiranje već postojeće visinske bolesti bez konzultacija s liječnikom. Kao i kod svih lijekova, i kod upotrebe acetazolamida mogu se pojaviti nuspojave koje mogu uključivati, ali nisu ograničene na, promjene u okusu, učestalo mokrenje i, rijetko, ozbiljnije reakcije. Stoga, prije korištenja acetazolamida kao preventivne mjere za visinsku bolest, potrebno je pažljivo razmotriti sve potencijalne koristi i rizike zajedno s liječnikom.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: