Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Verapamil

Verapamil

Mehanizam djelovanja Verapamila na srčani mišić

Verapamil je lijek koji pripada skupini kalcijevih antagonista s izraženim učinkom na srčani mišić. Njegov primarni mehanizam djelovanja temelji se na blokadi kalcijevih kanala tipa L, što dovodi do smanjenja ulaska kalcijevih iona u stanice srčanog mišića tijekom depolarizacije. Kalcij igra ključnu ulogu u procesu kontrakcije srčanog mišića, stoga njegovo smanjeno prisustvo dovodi do opuštanja mišića, što rezultira smanjenjem sila kontrakcije, poznato kao negativni inotropni učinak.

Osim toga, Verapamil usporava provođenje električnih impulsa kroz srčani mišić, posebno kroz atrioventrikularni (AV) čvor.

To rezultira sporijim srcanim ritmom (negativni kronotropni učinak) i može biti korisno u stanjima gdje je potrebno kontrolirati brzinu otkucaja srca, kao što su određene vrste tahikardija.

Dodatni terapeutski učinak Verapamila je dilatacija koronarnih arterija, što može poboljšati opskrbu srčanog mišića kisikom i korisno djelovati kod stanja poput angine pektoris. Smanjenjem periferne vaskularne otpornosti, ovaj lijek također doprinosi snižavanju krvnog tlaka.

Klinički, ovaj lijek se koristi za kontrolu brojnih srčanih poremećaja, uključujući hipertenzivnu bolest srca, supraventrikularne tahikardije i za prevenciju angine pektoris. Zbog svojeg specifičnog mehanizma djelovanja, lijek se mora primjenjivati s oprezom, osobito kod pacijenata s postojećim poremećajima srčanog ritma ili onih koji već uzimaju druge lijekove koji utječu na kardiovaskularni sustav. Upravo zbog tog razloga, ovaj lijek se propisuje pod nadzorom liječnika koji može pratiti odgovor pacijenta na terapiju i pravovremeno prilagoditi doziranje.

Primjena Verapamila u liječenju hipertenzije

Verapamil je jedan od ključnih lijekova u terapiji hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka. Njegova sposobnost da opušta krvne žile i smanjuje otpor protoku krvi čini ga učinkovitim u snižavanju povišenog krvnog tlaka, što je iznimno važno jer hipertenzija predstavlja značajan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput moždanog udara i infarkta miokarda.

U primjeni Verapamila za liječenje hipertenzije, njegova uloga nije samo u akutnom snižavanju krvnog tlaka, već i u dugotrajnoj kontroli. Dugoročna kontrola krvnog tlaka pomaže u sprječavanju dugoročnih komplikacija povezanih s hipertenzijom, uključujući oštećenje ciljnih organa poput srca, bubrega i očiju.

Kao kalcijev antagonist, Verapamil djeluje na glatke mišiće arterija, sprečavajući ulazak kalcija u stanice, što rezultira opuštanjem i širenjem krvnih žila.

To rezultira nižim krvnim tlakom jer je srce u stanju pumpati krv kroz manje otporne žile s manjim naporom.

Liječenje hipertenzije s Verapamilom često se započinje s nižim dozama koje se postupno povećavaju ovisno o odgovoru pacijenta i potrebi za daljnjim snižavanjem krvnog tlaka. Lijek se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima, ovisno o specifičnim potrebama i odgovoru pacijenta na terapiju.

Pacijenti koji uzimaju ovaj lijek za srčane probleme trebaju biti pažljivo praćeni od strane liječnika, posebice u početnoj fazi liječenja, kako bi se osiguralo optimalno snižavanje krvnog tlaka bez neželjenih učinaka. Liječnik može prilagoditi dozu ili kombinirati ovaj lijek sa srčanim indikacijama s drugim lijekovima kako bi se postigao najbolji mogući terapijski učinak uz minimalne nuspojave.

Moguće nuspojave i interakcije lijeka Verapamil

Iako je Verapamil efikasan u liječenju različitih kardiovaskularnih stanja, kao i kod svih lijekova, postoji mogućnost nuspojava. Pacijenti koji uzimaju Verapamil mogu iskusiti različite nuspojave koje se kreću od blagih do ozbiljnih. Među češćim blagim nuspojavama spadaju zatvor, vrtoglavica, glavobolja, crvenilo kože i osjećaj umora. Rjeđe, ali potencijalno ozbiljnije nuspojave uključuju bradikardiju (spor puls), hipotenziju (prekomjerno nizak krvni tlak) i potencijalno opasne poremećaje srčanog ritma.

Interakcije s drugim lijekovima također su bitan aspekt pri razmatranju terapije Verapamilom.

Ovaj lijek može pojačati djelovanje određenih lijekova, kao što su beta-blokatori, što može dovesti do preniskog krvnog tlaka ili bradikardije. S druge strane, ovaj lijek može smanjiti metabolizam lijekova koji se metaboliziraju putem jetre, povećavajući tako njihovu koncentraciju u krvi i potencijal za toksične učinke.

Također, važno je napomenuti da ovaj lijek iz skupine blokatora kalcijevih kanala može interagirati s određenom hranom i pićima, najznačajnije s grejpfrutom, koji može povećati njegove koncentracije u krvi i time povećati rizik od nuspojava. Pacijenti trebaju izbjegavati konzumaciju grejpfruta i sokova od grejpfruta tijekom terapije Verapamilom.

Zbog potencijalnih rizika od nuspojava i interakcija, pacijenti na terapiji Verapamilom trebaju redovito konzultirati svoje liječnike i pratiti svoje zdravstveno stanje. Liječnik može provesti redovite preglede kako bi se osiguralo da nuspojave ostaju pod kontrolom i da se lijek koristi na siguran i učinkovit način. U slučaju pojave bilo koje neobične simptomatologije, pacijenti trebaju odmah obavijestiti svog liječnika kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: