Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Ciprofloksacin

Ciprofloksacin

Primjena Ciprofloksacina u liječenju bakterijskih infekcija

Ciprofloksacin je antibiotik širokog spektra djelovanja koji se koristi u liječenju raznih bakterijskih infekcija. Aktivan je protiv velikog broja gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama, što ga čini učinkovitim izborom u terapiji mnogih infektivnih bolesti. Ovaj lijek pripada skupini kinolona i djeluje inhibicijom enzima DNA giraze te topoisomeraze IV, što je ključno za replikaciju i popravak bakterijske DNA, a time dovodi do smrti bakterijskih stanica.

Primjena ciprofloksacina je raznolika i uključuje liječenje urinarnih infekcija, kao što su cistitis i pielonefritis, kojima su često uzročnici E. coli i drugi enterobakteri.

Također se koristi za liječenje respiratornih infekcija poput bakterijskog bronhitisa i pneumonije, osobito onih uzrokovanih bakterijom Pseudomonas aeruginosa. Njegova efikasnost se proteže i na gastrointestinalne infekcije, uključujući bakterijski gastroenteritis i infekcije uzrokovane Campylobacterom.

Osim toga, ciprofloksacin je izbor lijeka za liječenje antraks infekcija, a koristi se i profilaktički kod osoba koje su bile izložene sporama Bacillus anthracis. U oblasti dermatologije, primjenjuje se kod bakterijskih infekcija kože i mekih tkiva, dok se u oftalmologiji koristi za liječenje bakterijskih infekcija oka u obliku kapi ili masti.

Važno je napomenuti da je upotreba ciprofloksacina u pedijatriji ograničena zbog potencijalnog rizika od oštećenja hrskavice i drugih nuspojava. Liječnici stoga pažljivo procjenjuju koristi i rizike prije propisivanja ovog antibiotika djeci i adolescentima. U liječenju starijih osoba, također je neophodna dodatna opreznost, prvenstveno zbog veće učestalosti popratnih bolesti i istodobne upotrebe drugih lijekova koji mogu interagirati s ciprofloksacinom.

U svakom slučaju, prilikom upotrebe ciprofloksacina, ključno je pridržavati se uputa liječnika i pravilno dozirati lijek kako bi se osigurala maksimalna terapijska učinkovitost te minimalizirao rizik od razvoja rezistencije bakterija na antibiotike.

Mogući nuspojave i upozorenja pri uzimanju Ciprofloksacina

Unatoč svojoj širokoj primjeni u borbi protiv infekcija, ciprofloksacin može izazvati niz nuspojava koje trebaju biti uzete u obzir prije i tijekom terapije. Nuspojave se mogu kretati od blagih do ozbiljnih i uključuju probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, proljeva, i abdominalne boli. Neki pacijenti mogu doživjeti i centralno-neurološke simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost ili rijetko konvulzije.

Posebnu pažnju treba posvetiti tendinopatiji koja može uključivati upalu ili čak puknuće tetiva, najčešće Ahilove tetive. Ovaj rizik je povećan kod starijih pacijenata, onih koji uzimaju kortikosteroide, kao i kod pacijenata s transplantacijama organa.

Stoga se preporučuje izbjegavanje prekomjernog fizičkog napora tijekom terapije ciprofloksacinom.

Fototoksičnost je još jedna moguća nuspojava, zbog koje se pacijentima savjetuje da izbjegavaju izlaganje direktnom sunčevom svjetlu ili umjetnom UV zračenju kako ne bi došlo do reakcija na koži. Kod nekih pacijenata, ciprofloksacin može dovesti do promjena u laboratorijskim testovima, uključujući povišenje razine jetrenih enzima ili promjene u broju krvnih stanica.

Ozbiljnije reakcije, iako rijetke, uključuju teške alergijske reakcije poput anafilaktičkog šoka, hepatotoksičnost i produljeni QT interval koji može biti rizičan za pacijente s određenim srčanim problemima. Osim toga, mora se voditi računa o Clostridium difficile povezanom proljevu, koji može zahtijevati prekid terapije ciprofloksacinom i hitno liječenje.

Prilikom propisivanja ciprofloksacina, liječnici moraju procijeniti povijest pacijenta, uključujući prethodne alergijske reakcije na lijekove, postojeće medicinske stanja, i trenutnu upotrebu drugih lijekova kako bi se izbjegle moguće interakcije i komplikacije. Pacijenti se trebaju obavezno obratiti liječniku ako dožive bilo kakve neočekivane simptome ili ako se postojeći simptomi pogoršaju tijekom korištenja ciprofloksacina.

Interakcije Ciprofloksacina s drugim lijekovima i supstancama

Kada se razmatra terapija ciprofloksacinom, važno je uzeti u obzir njegove potencijalne interakcije s drugim lijekovima i supstancama. Te interakcije mogu utjecati na učinkovitost ciprofloksacina ili druge lijekove koje pacijent uzima, kao što mogu povećati rizik od nuspojava.

Ciprofloksacin može interagirati s antacidima koji sadrže magnezij ili aluminij, kao i s preparatima kalcija, željeza i cinka. Ove supstance mogu značajno smanjiti apsorpciju ciprofloksacina ako se uzimaju istovremeno, pa se stoga preporučuje razmak od najmanje dva sata između uzimanja ciprofloksacina i ovih proizvoda.

Isto tako, postoji interakcija sa teofilinom, lijekom koji se koristi za liječenje astme i drugih respiratornih poremećaja.

Ciprofloksacin može inhibirati razgradnju teofilina u organizmu, što može dovesti do povećanja njegove koncentracije u krvi i potencijalno izazvati toksične efekte.

Pacijenti koji uzimaju varfarin, antikoagulans, trebaju biti pod strogim nadzorom jer ovaj antibiotik iz skupine kinolona može pojačati njegov učinak i time povećati rizik od krvarenja. Također je poznato da ovaj antibiotik može utjecati na razinu nekih lijekova za snižavanje šećera u krvi, što može zahtijevati prilagodbu doziranja tih lijekova.

Sulfonamidi, koji se koriste u liječenju urinarnih infekcija, također mogu imati pojačanu djelotvornost kada se uzimaju zajedno s ciprofloksacinom, što može voditi predoziranju. Zbog toga je važno da liječnici detaljno pregledaju sve lijekove koje pacijent trenutno uzima prije propisivanja ciprofloksacina.

Na kraju, ovaj antibiotik može interagirati s kofeinom, usporavajući njegovo izlučivanje iz tijela i potencijalno pojačavajući njegove učinke poput nervoze i nesanice. Pacijenti bi trebali biti savjetovani da ograniče unos kofeina dok su na terapiji s ovim antibiotikom.

Iz svega navedenog jasno je da liječenje ciprofloksacinom zahtijeva pažljivo razmatranje i menadžment kako bi se spriječile neželjene interakcije i osigurala najveća sigurnost i učinkovitost za pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: